top of page
TABATA

TABATA

PROGRAM:CO-LIVING
AREA:71㎡
LOCATION:TABATA
DESIGN PERIOD:2023.2. - 2024.2.
STATUS:COMPLETED
INTERIOR DESIGN:HUNE
TEXTILE DESIGN:HARUKA SHOJI TEXTILE ATELIER
LIGHTING DESIGN:DAISUKI LIGHT

https://haun.co.jp/

各約15㎡・61住戸の専有個室と、共用のリビング「コリビング空間」、ランドリー、パントリー、1階共用部からなるコリビング賃貸住宅です。4階建ての建築を10mの高さ制限に収めるため、1階のコリビング空間は地盤面よりやや下がっています。この小さな一室空間に様々な行為が重なる場所を作りました。南側をくつろぐための小上がり空間とし、北側を4か所同時に使えるキッチンカウンターとして、これらの二つの場所をつなぐように空間の中央にセンターテーブルを配置しました。レースをプリーツ状に織り込んだカーテンを南の壁全面に吊るすことで、視線を遮りながらも南からの強い日差しをコントロールしています。繊細なレースを織り込んだカーテンは、外の風景をぼかし、午後の光がプリーツに当たって縞状の光が空間を照らします。
空間の中心となるセンターテーブル等の家具は、廃材パーチクルボードを使用して製作しました。パーチクルボードのボード面は平坦でつるつるですが、板の小口面はチップやカンナくずの木片が表に現れていて鉱物の結晶のようにゴツゴツしています。複数の板材を積層させることで、反りが出やすくなっている廃材の弱点を補いつつ、鉱物が重なって凝固したような分厚い素材として再生させました地層が重なりあった無垢の鉱物のようなセンターテーブルが、住まい手の様々な使い方を許容します。

A new “co-living lifestyle” rental apartment consisting of approximately 15㎡ individual rooms, a total of 61 units, along with a shared living room, a laundry room, a pantry, and common areas on the ground floor in Tabata, Tokyo. To accommodate the four-story building within a height restriction of 10 meters, the shared living space on the ground floor is slightly sunken below ground level. Within this compact space, various activities overlap. A raised floor on the west side serves as a relaxation space, while the east side features a kitchen counter where four people can cook simultaneously. A long center table is positioned to connect these two areas in the middle of the space. Pleated curtains woven with delicate lace are hung across the entire southern wall, providing both privacy and control over the strong sunlight from the south.
Furniture such as the center table in the space is crafted from recycled particle board. While the surface of particle board is smooth and flat, the edges reveal chips and wood fragments, giving it a rough, crystalline appearance. Laminating multiple particle boards strengthens the recycled material, which is usually prone to warping. The layers increase towards the kitchen area to act as a higher work surface. As a result the table appears as a solid mineral piece with overlapping geological strata layers. A connecting table with a strong presence contributes to many ways a co-living room can be used by its residents.

bottom of page